Fair Trade

Eerlijk is eerlijk

Fair trade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken die Wereldwinkels verkopen zijn arm en maken vaak ook weinig kans op ontwikkeling. Zonder fair trade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Bij fair trade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producenten beter investeren in hun eigen toekomst. Fair trade betekent ook een eerlijke prijs voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een fair trade cadeau in de Wereldwinkel kun je het leven van producenten in ontwikkelingslanden veranderen.

Echt fair trade?!

In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om fairtrade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk; respect voor mens en milieu; een duurzame handelsrelatie; ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen. In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij fair trade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen. Deze toetsing wordt gedaan door WFTO (World Fair Trade Organization) die een certificeringsinstantie in het leven heeft geroepen.

De World Fair Trade Organization (WFTO) is een wereldwijd netwerk van fair trade organisaties. WFTO zorgt ervoor dat organisaties die bij hun aangesloten zijn, te allen tijde trainingen kunnen volgen en tools kunnen gebruiken die hun fair trade organisatie verder helpt. Ook brengt WFTO allerlei mensen en organisaties met dezelfde mind set en doelen bij elkaa

Hoe zit het nou met fair trade?

Wereldwinkels verkopen mooie cadeaus: producten zoals sieraden en servies, maar ook voedingsmiddelen met een fairtrade keurmerk.

Maar waarom dragen eigenlijk niet alle producten in de Wereldwinkel een keurmerk? De cadeaus zijn toch ook fairtrade? Ja, ze zijn fairtrade, maar dragen geen keurmerk, omdat het keurmerksysteem vooral van toepassing is op grondstoffen, die onder andere gebruikt worden voor voedingsmiddelen. In onze Wereldwinkel worden voornamelijk artikelen verkocht van Fairtrade Original.